Beleidsprogramma's

Economie en Werkgelegenheid

De voorspelling is dat in 2025 de economie licht groeit evenals het aantal banen. De arbeidsmarkt blijft krap. Het economisch beleid van gemeente Emmen richt zich op het realiseren van een duurzame en veerkrachtige economie met impact. Een economie die toekomstige veranderingen en recessies, mogelijk als gevolg van schaarsten, kan voorzien en dragen. We streven naar een duurzame economische groei. Kortom; een economie die toekomstbestendig is en met impact, een economie die weerbaar en wendbaar is. Daar werken we in 2025 samen met onze bedrijven en kennisinstellingen aan.

De groene chemie en maakindustrie zijn de belangrijke pijlers van onze lokale economie. Op dit economische profiel sluiten wij, maar ook onze kennisinstellingen aan. De bedrijven in Emmen staan voor grote transities: de energietransitie, de overgang naar een circulaire economie en digitalisering. Daarnaast hebben we te maken met een toenemende schaarste aan ruimte, grondstoffen en voldoende en goed toegerust personeel. Ook zien wij een toenemende beweging naar impact ondernemen. Bij de grote maatschappelijke transities en vraagstukken rondom schaarste vervullen we diverse rollen: soms die van aanjager of financier, of we zijn facilitator of verbinder.

De verschillende (Europese) fondsen en programma’s (waar onder JTF, EFRO, Interreg, Horizon) en landelijke fondsen en ontwikkelingen (zoals de Regiodeals) kunnen ons helpen om onze doelen op gebied van verslimmen en verduurzamen in brede zin te bereiken. Dit vraagt om een gezamenlijke, thema-overstijgende aanpak. Greenwise Campus, gestart als een samenwerking tussen gemeente Emmen, Rijksuniversiteit Groningen, NHL Stenden, Drenthe College en de provincie Drenthe, pakt stapsgewijs meer en meer deze thema-overstijgende rol als een regionale motor voor kennisontwikkeling en innovatie, samen met het bedrijfsleven. Daarnaast zijn wij als strategisch partner aangesloten bij verscheidene (internationale en nationale) netwerken en samenwerkingsverbanden gericht op het versterken, innoveren en bestendigen van de regionale economie.

Verder spelen er ook landelijke ontwikkelingen op hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur. Het Kabinet zet in op de vorming van een regionaal werkcentrum van waaruit alle werkzoekenden en werkgevers vanaf 2026 bediend kunnen worden. Het doel hiervan is:

  • creëren van één regionaal loket: het Werkcentrum
  • versterken van het van-werk-naar-werk stelsel
  • meer centraal zetten van de ondersteuningsbehoefte
  • structureel borgen van een gezamenlijke publiek-private governance
Deze pagina is gebouwd op 11/12/2024 09:34:18 met de export van 11/11/2024 15:28:36