Alhoewel Emmen een relatief veilige gemeente is, vragen ook hier bepaalde veiligheidsonderwerpen onze aandacht. Daarmee doelen we op toenemende jeugdcriminaliteit, langdurige en zware overlastcasuïstiek (onder andere door personen met verward gedrag), huiselijk geweld en kindermishandeling, veilig uitgaan, verkeersveiligheid en ondermijning. Dit zijn complexe onderwerpen die we zoveel mogelijk integraal benaderen. Het veiligheidsbeleid heeft dan ook sterke raakvlakken met het beleid van Programma 9, Sociaal domein. De inhoud van Programma 3 dient dus in samenhang met dat van programma 9 te worden gelezen. Voor de leesbaarheid van de programmabegroting worden zaken die daar zijn benoemd, hier niet herhaald.
Voor het versterken van de veiligheid maken we gebruik van en onderzoeken we nieuwe technologieën. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van drones voor evenementen, rampen en andere crises of camera's met kunstmatige intelligentie. Daar zitten echter ook grenzen aan: het is niet de bedoeling dat de gemeente vol komt te hangen met camera's. We streven daarom naar een evenwicht tussen het toepassen van nieuwe technieken en het recht op privacy en ethische grenzen.
Om acties en maatregelen gericht te laten plaatsvinden, werken we steeds meer informatiegestuurd. Dit doen we met behulp van het dashboard veiligheid. In het dashboard verzamelen we relevante data van de politie en analyseren die. Capaciteit kan zo gericht ingezet worden.
De data-analyses die we maken bieden goed inzicht in zaken als het aantal inbraken, verkeersongevallen, ongeregeldheden in de horeca en dergelijke. Als we naar deze cijfers kijken, dan behoren we objectief gezien tot de veiligste 100.000+ gemeenten van Nederland. Andere, minder zichtbare vormen van criminaliteit zijn echter minder gemakkelijk in cijfers uit te drukken, terwijl deze de samenleving potentieel zwaarder kunnen ontwrichten. Het gaat dan om ondermijnende activiteiten zoals criminele uitbuiting, cybercrime, drugshandel, hennepplantages en drugslabs. Deze georganiseerde criminaliteit speelt zich vooral onder de oppervlakte af en is dus veel minder zichtbaar en meetbaar, maar heeft grote invloed op de subjectieve veiligheidsbeleving van onze inwoners. De aanpak hiervan is dan ook één van de hoofdprioriteiten in ons veiligheidsbeleid.